James én de plantage Rosedown

Tuffend over de lange oprijlaan,  mét  cipressen,  aan de horizon katoenvelden, verwacht je warempel die gladjakker van een Clarke Gable op te zien duiken  als Rhett Butler in ‘Gejaagd door de Wind’. 
De plantage Rosedown, wit houten huis, pilaren, balkons en grote tuinen, is precies zoals Margaret Mitchell in haar boek ‘Gone With the Wind’  bedoeld heeft. In plaats van Clarke val ik in de handen van James, een gids die mij een rondleiding gaat geven, voor acht dollar. 
James vertelt dat de complete inrichting nog origineel is, maar het interieur wordt gedomineerd door een monumentale hal met mahoniehouten trap. Vanaf de muren, met Frans behang, kijken toenmalige bewoners mij verwijtend aan. De eettafel is voor zestien personen rijkelijk gedekt. Boven de tafel hangt een metersgrote punka een soort waaier die door een slaaf met een touw in beweging werd gehouden. De inhoud van de kinderkamers doen verzamelaars van antiek speelgoed watertanden. De bewoners namen het er goed van. Hoe de toenmalige slaven waren gehuisvest daar kan James geen antwoord op geven.
Rosedown dat ongeschonden de burgeroorlog heeft doorstaan werd in 1835, voor dertienduizend dollar, door een zeker mijnheer Turnball gebouwd. En die deed daar maar zes maanden over, laat James met een begrijpende blik op volgen. Nogal wiedes als je de beschikking hebt over een houtzaagmolen, een groot bos en vierhonderd slaven.
James laat zich niet uit het veld slaan door sceptische blikken en steekt een treurig verhaal af. Zo stierven de nazaten van Turnball door de gele koorts en malaria. En als ze niet getroffen werden door enge ziektes dan verzopen ze wel als katten.  
Zoals Turnball’s  kleinzoon die tijdens een boottochtje op de Mississippi overboord sloeg en jammerlijk verdronk. Wel een gigantische plantage runnen maar niet iets simpels als de schoolslag beheersen. Het leven kon voor een plantagehouder best wreed zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s